Hoe herken je een vitamine D-tekort?

In de wintermaanden komen we allemaal minder buiten of we gaan dik ingepakt de deur uit. Ook laat de zon het vaker afweten en dat beïnvloedt de aanmaak van vitamine D. Dat is namelijk één van de weinige vitamines die het lichaam zelf aanmaakt onder de invloed van zonlicht. Veel mensen kampen met een vitamine D tekort. Zo bleek dat in de winterperiode van 2010-2012 bijna 60% van inwoners in Zuidwest- Nederland een vitamine D tekort had. Maar hoe herken je een vitamine D-tekort nu eigenlijk?

Herkennen van vitamine D-tekort

Bij jonge kinderen kan een tekort aan vitamine D zorgen voor een afwijkende skeletgroei. Dit noemen we rachitis (of ook wel de Engelse ziekte). Dit komt bijna niet voor in Nederland. Door het tekort aan vitamine D en kalk ontstaan tijdens de groei zwakke botten en spieren. Je herkent deze kinderen vaak aan O-benen.

Bij volwassenen en ouderen kan een vitamine D-tekort zorgen voor botontkalking, spierzwakte en een zwakker gebit. Zwakke spieren vergroten de kans op vallen en botbreuken. Op oudere leeftijd kunnen ook je wervels gaan inzakken, waardoor je ongemakken ervaart.

Vermoeidheid of last van je spieren en/of gewrichten zijn ook mogelijke aanwijzingen van een vitamine D-tekort. Of je kunt wat neerslachtig zijn of een winterdipje ervaren.

Voldoende vitamine D in je lichaam ondersteunt je immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Een verminderde weerstand kan duiden op een tekort.

Laat een reactie achter