Burn-out is algemeen
Opgebrand, uitgeblust en uitgeput – dit zijn termen waar tegenwoordig helaas veel mensen zich in kunnen vinden. De huidige maatschappij is gericht op presteren. Om jezelf en je gezin te onderhouden, moeten vaak vele ballen in de lucht worden gehouden. Hierbij zijn we geneigd om over grenzen te gaan. Voor je het weet, bevind je je in een situatie waarbij dit ten koste gaat van je gezondheid! De diagnose burn-out wordt steeds vaker gesteld en ook wij ziet deze mensen meer en meer in de praktijk. Maar hoe pak je een burn-out nou bij de bron aan en begeleid je jouw cliënt het beste naar herstel? Iedereen kan in een burn-out terecht komen en ook iedereen zal zijn burn-out anders ervaren. Er komen zoveel factoren bij kijken, dat een individueel behandelplan noodzakelijk is om goed te herstellen van een burn-out.
Wat is een burn-out?
Een burn-out kenmerkt zich door mentale, fysieke en emotionele uitputting. De betrokkenheid bij het werk of bij directe collega’s vermindert en er ontstaat een gevoel van verminderde bekwaamheid (lage eigen dunk). De concentratie op 1 taak wordt steeds moeilijker.
Een burn-out ontstaat niet van vandaag op morgen. In het begin zijn er klachten zoals: moe zijn, niet lekker in je vel zitten, het hebben van slaapproblemen, een opgejaagd, gespannen gevoel hebben en snel geïrriteerd zijn. Je hebt geen zin in je werk en geen zin in je sociale contacten.
De psychische en lichamelijk symptomen:
- Concentratieverlies
- Besluiteloosheid
- Angst- en paniekklachten
- Geheugenproblemen
- Jezelf snel ergeren
- Gevoel van machteloosheid
- Opgejaagd gevoel
- Neerslachtig
- Agressief
- Wantrouwen
- Nergens zin in
- Gevoelens van onzekerheid
- Constante moeheid
- Slapeloosheid
- Gevoel van uitputting
- Nek- en schouderpijn en spierpijn
- Spanning op de buikstreek
- Hoge ademhaling
- Vergeetachtigheid
- Geen of weinig zin in seks
- Snel moe of grieperig
- Darmproblemen
Behandeling van Burn-out
Het vinden van de oorzaak van de burn-out is heel belangrijk. Wij gaan gezamenlijk op zoek naar de oorzaak en kunnen hiervoor verschillende technieken inzetten. Uit ervaring weten wij dat een hele belangrijke factor in de behandeling van de burn-out ligt in het reduceren van stress. Gezamenlijk zullen we op zoek gaan naar de oorzaken van deze stress die bijvoorbeeld kunnen liggen in trauma’s uit het verleden, de huiselijke omgeving of werk. Voor het reduceren van de stress zullen we je verschillende manieren aanreiken waar jij dan de voor jou best voelende manier uit kunt kiezen. Ook zullen we gaan kijken naar de voeding, de tekorten aan vitaminen en mineralen, hoe de energieprocessen in het lichaam gaan en of hierin onderbrekingen zitten en naar jouw bewegingsfrequentie. Op basis van al deze factoren zullen wij gezamenlijk komen tot een optimale mix van manieren, technieken en aanpassingen om de burn-out weg te nemen en jou het normale leven te laten leiden.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
Wat kun je doen om een (nieuwe) burn-out te voorkomen? Probeer gezond te slapen. Dit kun je doen door het ontwikkelen van een regelmatig slaappatroon. Doe op tijd het licht uit. Vermijd blauw licht (denk hierbij aan smartphone, IPad en laptop) na 20.00 uur. Drink geen alcohol, koffie of thee na 21.00 uur Maak tijd om leuke dingen doen, zogenaamde tijd voor jezelf. Probeer goede de balans te vinden tussen dingen die je moet doen en dongen die je wil doen. Neem de tijd voor je belangrijkste relaties om samen iets leuks te doen. Leer te relativeren, neem je zelf niet te serieus en laat de ander de ruimte die hij/zij nodig heeft. Leer jezelf (en anderen) lief te hebben. Belangrijk is om je leven op een plezierige en positieve manier vorm te geven. Laat alles maar gebeuren, kost op dit moment minder energie, maar de rekening komt later en kost dan alle energie die je hebt. En het belangrijkste leer balans aan te brengen.