B12-tekort ongunstig bij Alzheimer

“Medicatie die de progressie van de ziekte van Alzheimer moet vertragen, werkt minder goed als iemand een vitamine B12-tekort heeft”.

Bij de ziekte van Alzheimer neemt onder andere het geheugen af door veranderingen in de hersenen. Het functioneren van het geheugen is sterk afhankelijk van de stof acetylcholine. Om het ontstaan- en de progressie van geheugenproblemen bij de ziekte van Alzheimer te remmen, wordt medicatie voorgeschreven die de afbraak van acetylcholine remt.

Onderzoekers uit Taiwan vonden dat deze medicatie minder goed werkt als er tevens sprake is van een vitamine B12-tekort. Voor het onderzoek werden de gegevens van 165 Taiwanezen met milde tot matige Alzheimer geanalyseerd. De achteruitgang van het geheugen bij mensen met een optimale vitamine B12-bloedspiegel aan het begin van de behandeling verliep beduidend trager. Zelfs een mild B12-tekort was voldoende om de werking van de medicatie te verminderen. Deze studie was relatief klein, maar stemt toch tot nadenken.

Een B12-tekort voorkomen

Een vitamine B12-tekort is natuurlijk voor iedereen schadelijk, niet alleen voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Ouderen lopen een hoger risico op een vitamine B12-tekort, omdat de opname van B12 afneemt met het ouder worden.

Tegelijkertijd verandert bij veel ouderen het voedingspatroon, waardoor er tekorten in de voeding kunnen ontstaan. Zeker mensen met dementie hebben moeite om voldoende en gezond te eten. Deze factoren verhogen de kans op de ontwikkeling van een vitamine B12-tekort en de daarbij behorende klachten van vermoeidheid en zenuwproblemen. Het gebruik van een supplement met 1000 mcg vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine of adenosylcobalamine kan een B12-tekort mogelijk voorkomen. Bij langdurig gebruik van een supplement met vitamine B12 is het raadzaam om in ieder geval ook foliumzuur te gebruiken, omdat deze vitaminen nauw samenwerken.

Bron: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2018.00325/full

Laat een reactie achter